kvinna axel

Hallux valgus är en genetiskt medfödd deformitet som innebär att stortån vinklas inåt mot de andra tårna. Ibland trycks tåleden ut och det gör att det ser ut som en knöl på sidan av foten.

Besvär med smärtor och värk kan förekomma. Vanligast är att besvären börjar i medelåldern men det kan även börja i tonåren. Det är viktigt med tidig korrigering och avlastning samt bra och rymliga skor.

 

Impingement

Impingement är egentligen inte en enhetlig sjukdom utan en typisk smärta som uppstår när vävnaden i axelleden hamnar i kläm. Inklämd sena och är den vanligaste axelsmärtan hos medelålders patienter.

Vid impingement kläms senan mot en bentagg som vuxit ut på skulderbladstaket. Det är vanligt att man ser små förkalkningar på röntgen.

Kalkaxel

kalkaxel är ett tillstånd med degenerativa förändringar i muskel och senor kring axeln där den akuta formen av kalkaxel beror på kalkutfällning i eller omkring senorna vid och drabbr oftast personer mellan 40–60 år.
Orsaken till den akuta formen är relativt osäker men sannolikt beror den på överansträngning.

men kalkaxel kan även komma utan att man ansträngt sig speciellt. Kalkaxel börjar ofta hastigt med svår smärta och värk. Smärtan som uppstår är ofta mycket intensiv och omöjliggör inte sällan aktivitet. Vanliga symtom är smärta och stelhet när du lyfter och belastar armen eller smärta när du ligger på den ömmande axeln. Denna inskränkning innebär framförallt svårighet att röra armen utåt vilket bland annat innebär problem att kamma sig mm.

Vi kan behandla kalkaxel med stötvågsbehandling, akupunktur och rehabträning.


Tagg: impingement syndrome, impingement test, kalkaxel behandling, shoulder impingement, femoroacetabular impingement, subacromial impingement, frozen shoulder, kalkaxel rehabilitering, kalkaxel behandling Göteborg

Hälseneinflammation är en följd av små bristningar i hälsenan som oftast orsakas av överbelastning. Det kan vara allt från ökad träningsmängd, olämpliga skor, förändring av underlag till långpromenader som utlöser problemet.

Vid akut hälseneinflammation kan krasningar, även kallat krepitationer, förekomma. Upprepade småskador på hälsenan kan också orsaka hälseneinflammation.
Det är viktigt med aktiv vila för att påskynda läkningsprocessen och inte förvärra hälseneinflammationen.

Vi kan behandla hälseneinflammation med stötvågsbehandling, tejpning och rehabträning.

Tennisarmbåge, som även går under namnet lateral epicondylit, är en inflammation i muskelfästet på armbågens utsida. Tennisarmbåge kan orsakas av överbelastning vid ensidigt arbete med handen. Ibland är dock orsaken oklar.
Värken kan ibland stråla ut mot handleden och upp mot axeln. Tennisarmbåge kan orsaka problem att greppa med handen samt kraftlöshet i hand/arm.

Vi kan behandla tennisarmbåge med stötvågsbehandling, tejpning och manipulation.

Benhinneinflammation i t.ex. underbenet är en överbelastning av skenbenet. Överbelastningen orsakar spänning och sammandragningar i benhinnan. Detta kan ge smärtor vid ansträngning både på in-, och utsidan av skenbenet. Vid ökad belastning blir smärtan intensivare.

Benhinneinflammation är vanligt bland idrottare vid byte av teknik, skor eller underlag mm. Även dålig stretching och intensiv träning på hårt underlag kan orsaka problemen.

Vi kan behandla benhinneinflammation med stötvågsbehandling, tejpning och rehabträning.